Passa crasane
Sinonimi: passe crassane, passa crassana, edel crassane, passe crassane boisbunel
Vzgojili so jo iz sejanca v Rouenu v Franciji leta 1845, prvikrat je bila opisana leta 1855.
Najbolje uspeva v območjih zmerno toplega podnebja z več relativne zračne vlage; dobro uspeva v krajih z dolgo in toplo jesenjo, zahteva rodovitno, svežo zemljo. V sušnih območjih je potrebno namakanje. Na sejancu je rast srednja, šibkejša na kutini. Skladnost s kutino je odlična. Kot podlago priporočajo samo kutino (neposredno), na njej daje debelejše in okusnejše plodove.Rodi predvsem na brstikah in rodnih šibah. Rastlina je nekoliko občutljiva za škrlup, za sušenje cvetja, manj za bolšico; zelo občutljiva je za hrušev bakterijski ožig. Les je občutljiv za zimsko pozebo, cvet pa za spomladansko.
Las cvetenja je srednji, je samoneoplodna, pogosto partenokarpna. Je dobra opraševalka. Opraševalke so fetelova, hardijeva, kleržo, žifardova, košja, društvenka, zimska dekanka, viljamova, rdeča viIjamova, klapova, konferans, avranška, pakhamova, generalleklerk, junijska lepotica, highland.
Zarodi zgodaj, rodi zelo dobro in redno; nagnjena je k zgodnjemu odpadanju plodov.
Zori sredi oktobra, 45 do 50 dni za viljamovo, užitno zrelapostane decembra. Je odlična za hlajenje, v hladilnici zdrži do konca aprila, po tem času pa se začne pojavljati znano porjavenje mesa. Ta pojav je manj pogost, če obiramo bolj dozorele plodove in jih skladiščimo v kontrolirani atmosferi.
Plod je debel, jabolčno okroglaste oblike, včasih nekoliko ovalne, s srednje dolgim in srednje debelim pokončnim pecIjem. Kožica je debela, čvrsta, trpežna, zelenkasto rumene osnovne barve, ki jo pokrivajo številne rjaste pike in rjavina ob pecljevi jamici. Meso je belkasto, sočno, drobnozrnato, topno, prijetnega sladko-kiselkastega okusa in aromatično.