29. 3. 2024

Navodila udeležencem pohoda na Peco

Pohod na Peco je skoraj pred vrati, zato vsem prijavljenim pošiljam nekaj navodil za udeležbo. Naj povem, da nas je v tem trenutku 32. V nadaljevanju pa še zadnje oziroma posodobljene informacije za vse prijavljene.

Prijavite se lahko samo še tisti, ki lahko sami zagotovite prevoz z osebnim avtomobilom!

Datum pohoda: sobota, 9. julij 2016

Način prevoza: Peljali se bomo z osebnimi vozili, da bomo lahko prišli z njimi na dobrih 1.300 mnv. Vsi, ki boste tako sprejeli kakšnega potnika, boste od njih dobili sorazmeren delež za strošek prevoza.

Odhod: Odhod z izhodiščne točke od doma si bo moral vsak prilagoditi spodnjemu urniku, vsekakor pa je pomembno, kje se zjutraj dobimo.

Iz vseh koncev Slovenije se dobimo ob 6. uri na LOGO bencinskem servisu Velika Pirešica, Velika Pirešica 60, Žalec. Do sem pridete po avtocesti Ljubljana – Celje, avtocesto zapustite na izvozu za Žalec, takoj po izvozu zavijete levo prek avtoceste in naravnost cca 1,1 km (2 minuti) do bencinskega servisa. Bodite točni, ker je ob 6. uri odhod naprej proti Prevaljam, zato raje pridite prej. Na pot se odpravite raje prej kot kasneje!

Za lažjo orientacijo, kdaj morate od doma, vam navajam nekaj izhodiščnih točk do bencinskega servisa:
– iz centra Ljubljane je 50 minut vožnje (odhod ob 5:10. uri),
– iz Litije je 55 minut vožnje (odhod ob 5. uri),
– iz Primskovega je 70 minut vožnje (odhod ob 4:50. uri),
– iz Velikega Gabra je 60 minut vožnje (odhod ob 5. uri).

Odpeljali se bomo v Prevalje (V. Pirešica – Velenje – Mislinja – Slovenj Gradec – Ravne na Koroškem – Prevalje), kjer moramo biti ob 7. uri. Koroški planinci s Kristjanom Krajgerjem nas bodo čakali na parkirišču pred družbenim domom.

Stroški: Med fiksne stroške sodi soudeležba pri prevozu za tiste, ki ne boste šli s svojim avtom, ampak boste prisedli k drugim. Znesek je 10 €, ki jih izročite vozniku v avtu.

Vstopnino za ogled rudniku Mežica in rudarskega muzeja je 10 €/osebo oziroma 7,50 € za otroke in študente. Kot skupina bomo imeli še dodatnih 5 % popusta. Denar zberemo pred vstopom v rudnik.

Prehrana: Prehrana ni posebej organizirana, zato je ta del izleta v lastni režiji vsakega posameznika. Priporočljivo je, da imate s seboj kakšne sendviče oz. hrano po lastni izbiri in obvezno napitke (voda ali sok). Malico si boste lahko kupili v koči ali pa kasneje v dolini po dogovoru.

Oprema: Za pohod na Peco priporočamo planinske ali pohodniške čevlje. Navadni športni copati niso najbolj primerni za hojo v gorah. Ne pozabite tudi na rezervna oblačila ali kakšno vetrovko saj so na teh nmv temperature nižje kot v dolini. Priporočljive so tudi pohodniške palice. Tisti, ki se boste morda odločili za zahtevnejšo pot do vrha, si le vzemite planinsko čelado (če nimate, bo dobra tudi kakšna kolesarska ali kaj podobnega).

Program pohoda:

– Ob 7. uri odhod iz Prevalj proti Mežici.

– Ob 8. uri začetek pohoda na Peco z višini dobrih 1.300 mnv. Do tu se pripeljemo z osebnimi avtomobili in jih parkiramo.

– Hoja do koče traja približno 45 minut.

– V koči se lahko odločite, da počakate v koči ali pa nadaljujete do vrha Pece. Do vrha Pece traja približno 1,5 ure, nazaj do koče pa seveda nekoliko manj.

– Od koče do vrha Pece sta na voljo dve poti. Prva, lažja, je namenjena vsem planincem. Druga je težja in bolj zahtevna, priporočljivo je imeti planinsko čelado. Prosim, javite čim prej samo tisti, ki se boste udeležili težje poti.

– Po povratku v kočo je čas za malico in malce druženja s koroškimi planinci, ki nas bodo celotno pot spremljali.

– Iz koče gremo nazaj do parkiranih avtomobilov po drugi poti in si vmes ogledamo še votlino kralja Matjaža.

– Po prihodu do avtomobilov se lahko preoblečemo ali preobujemo in pot bomo nadaljevali v Mežico v Rudnik, kjer bodo popoldne samo za nas odprli muzej za ogled. Točna ura še ni določena.

– Po zaključku ogleda rudnika pa je uradnega dela izleta konec in stvar dogovora je, ali gremo skupaj še v kakšno gostilno ali kar nadaljujemo pot proti domu.

Odhod iz Mežice: Po zaključenem ogledu rudnika, vsekakor pa verjetno ne pred 18. uro.

Če menite, da bi bili treba tudi druge obvestiti še o čem, sporočite.

Prosim vas, da se zdaj ne odjavljate od udeležbe, ker smo dogovorjeni za udeležbo tako s koroškimi planinci kot gostitelji in z vodstvom muzeja v rudniku Mežica, da bodo posebej za nas odprli muzej oziroma rudnik.

Za dodatne kontakte sem na voljo na številki 041 649351 ali prek e-pošte rudi@bregar.si.

Rudi Bregar

Dodaj odgovor