29. 3. 2024

Program Drajv za Android telefone

l“Brezplačna mobilna aplikacija DRAJV spremlja in ocenjuje način vaše vožnje. Z uporabo aplikacije lahko postaneš varnejši voznik in še prihraniš pri avtomobilskem zavarovanju Zavarovalnice Triglav.”

Tako je zapisano v Googlovi trgovini s programi. Pred časom sem si ga namestil in vozil. Priznam, da sem enkrat totalno prekoračil hitrosti in je bila končna ocena le 6 točk. Potem pa sem začel voziti po predpisih in ob tem testiral program.

Zanimiva aplikacija, že zaradi psihološkega učinka, da ne voziš pravilno in da ti program napiše, da si slab voznik. Ne, program me pa ne bo komandiral, sem si rekel. A, glejga zlomka! Program me slabo ocenjuje na odsekih, kjer sem peljal normalno in mi nakleplje cel kup opozoril (vožnja v ovinek”, čeprav sem tri kilometre peljal popolnoma naravnost.

Danes se je zgodilo ponovno. Peljem se od doma po lokalni občinski cesti. Resda je ovinkasta, ampak peljal sem precej pod omejitvijo hitrosti. Praktično ni dodatne omejitve in je dovoljena vožnja 90 km/h. Seveda sploh ne moreš peljati s takšno hitrostjo. Peljal sem nekje okrog 60 km/h in analiza je pokazala, da sem vozil slabo zaradi voženj v ovinek. Ne me basat! Kako dela aplikacija, če pa bi me skoraj pešci prehiteli!

Ne vem zakaj tako, verjetno pa so z algoritmom v aplikaciji vendarle pretiravali. Nenazadnje nimam tako slab telefon, da bi tam gps sprejemnik v njem kaj štrikal. Zato bi vendarle priporočil razvijalcem programa, da to malce pogledajo. Še posebej, ker se pogosto zgodi, da na povsem ravni cesti v dolžini dveh kilometrov dobim slabe ocene zaradi voženj v ovinke. Po drugi strani pa bi zaradi ravne ceste lahko zaklenil volan. 🙂

Sicer pa aplikacijo priporočam, še posebej tistim, ki imajo sklenjeno avtomobilsko zavarovanje, saj si s pravilno vožnjo lahko pridobite kar lepe popuste pri avtomobilskem zavarovanju. Drugih praktičnih nagrad pa je v bistvu zmanjkalo, le 2.000 kav imajo še na Petrolu za uporabnike.

Jaz sicer nimam zavarovanja pri Triglavu, ampak zaradi teh prekletih ovinkov sem si prigaral skupno oceno 81/100 in mi program zaradi takšne vožnje sploh še ni ponudil popusta. Lahko bi imel blizu 100.

Rudi Bregar

 

Dodaj odgovor