29. 3. 2024

Pol stoletja radioamaterstva – Američani v Litiji

Ob jubileju so zgradili Dom litijskih radioamaterjev – Del svetovnega prvenstva tudi v Litiji

DCP01638
Dom radioamaterjev S59DLR na Goliščah nad Kresnicami

Leto 2000 je za litijske radioamaterje prelomno. Sami so s pomočjo mnogih sponzorjev zgradili Dom litijskih radioamaterjev na Goliščah. Slovesno so ga odprli skupaj z otvoritvijo tekmovalnega mesta 3. svetovnega prvenstva radioamaterjev v petek, 7. julija letos.

Radioklub Litija S59DLR, tako se imenuje danes, ima dokaj dolgo tradicijo. Po doslej znanih podatkih so bili litijski radioamaterji aktivni že sredi prejšnjega stoletja in prav letos mineva 50 let od dneva, ko je njihov častni član, sicer pa navdušen športnik Hinko Lebinger iz Litije naredil radioamaterski izpit. Tedaj še v okviru Ljudske tehnike, saj je bil klub kot samostojno društvo ustanovljen šele leta 1976.

Število članov je raslo in padalo, nikoli pa ni ugasnila želja, da bi si postavili svojo hiško. Ni bilo lahko. Pred leti je Janez Kavšek, S56AKL, klubu podaril zemljo na Goliščah in začeli so zidati. Počasi, toda vztrajno je rasel objekt velikosti 6×12 metrov. Poleg so postavili preko 40 metrov visok antenski stolp. Časi so se spreminjali in za radioamaterstvo je vedno zmanjkovalo denarja in občina je pokazala svoj interes za dejavnost šele v zadnjem času. Prav z njihovo pomočjo in pomočjo številnih pokroviteljev jim je uspelo dograditi dom do faze, da so ga letos lahko odprli in začeli izvajati svojo osnovno poslanstvo.

Danes je v klubu nekaj nad 70 članov. Vsi imajo opravljene ustrezne izpite in pridobljene mednarodne licence, tako da se lahko s svojo dejavnostjo ukvarjajo v večini držav sveta brez kakšnih dodatnih izpitov ali dovoljenj. Zdaj so prepričani, da se bo število članstva še povečalo, saj vsako leto v klubu organizirajo radioamaterske tečaje in opravljanje izpitov pod budnim očesom Zveze radioamaterjev Slovenije. Pričakujejo tudi povečanje števila mladih, saj za to dejavnost praktično ni starostnih omejitev.

Američani navdušeni nad Goliščami

Dom litijskih radioamaterjev (DLR) stoji na Goliščah, med hišicami, ki so skorajda po pravilu v lasti mnogih slovenskih radioamaterjev. Otvoritev je bila skromna, vendar slovesna, tako da se je bodo vsi radi spominjali. Poskrbeli so tudi za pogostitev gostov, ki so prišli od vsepovsod. Poleg domačinov in pokroviteljev se je otvoritve doma udeležila tudi tekmovalna ekipa Združenih držav Amerike, ki je prišla na Golišče, da bi zmagali na svetovnem prvenstvu. Dom so slovesno odprli častni član kluba Hinko Lebinger, župan občine Litija Mirko Kaplja in predsednik gradbenega odbora Andrej Zupančič, S57BIN.

Kasneje so na domačiji Janeza Kavška pripravili še slovesno otvoritev tekmovalnega mesta svetovnega prvenstva WRTC 2000 z igranjem ameriške in slovenske himne, nato pa kot se spodobi, še z veselico, ki se je zavlekla v jutranje ure.

Ameriško ekipo na Goliščah sta zastopala Jeffrey T. Briggs in Andy Blank in po zagrizenem boju med 53 ekipami zasedla 10. mesto. Po njunih besedah sta med tekmovanjem naredila nekaj taktičnih napak in namesto po sto zvez na uro (kot je bilo njuno urno povprečje) naredila le po 50. Nič ne de, saj ni enostavno 20 ur neprekinjeno sedeti za radijsko postajo in vzpostavljati zveze z radioamaterji celega sveta. Bila pa sta navdušena nad lepotami Golišč in čudovitim pogledom doli v dolino, v Litijo.

Rudi Bregar, avgust 2000

Dodaj odgovor