28. 3. 2024

Borbe za pitno vodo na Primskovem v letih 1999 in 2000

Konec prejšnjega tisočletja sem se boril za zdravo pitno vodo na Primskovem. Iz tedanjega vodovoda je bila voda nepitna, celo strupena, vodstvo občine Litija (občina Šmartno pri Litiji se je ustanovila šele kasneje) pa ni in ni hotelo zgraditi novega zajetja. Hodil sem od Poncija do Pilata, odprl različna vrata in povsod so se več ali manj sprenevedali. Šele zdaj, torej mnogo let kasneje, sem spoznal, da je bilo območje Primskovega nebodigatreba za litijsko občino. Za njih smo bili južnjaki.

Najprej sem poskušal z obiski in pogovori, ko so vsi skupaj ignorirali, pa sem se odločil za bolj javno delovanje. Povezal sem se z nekaterimi domačini in številnimi mediji, tako da se je o problemu pitne vode govorilo tudi v javnosti.

Zavedati se je treba, da je bila voda strupena (če boš našel rezultate neuradnih analiz, jih bom objavil), poleg tega pa so bili neodgovorni tudi nekateri domačini, ki so na širšem območju površinskega zajetja Vrhovščica, polivali z gnojnico… Še v prejšnjem stoletju (ne spomnim se obdobja) so sicer naredili novo vrtino z globinsko vodo. Prve analize so menda pokazale, da je voda čista, toda kasneje so nove analize pokazale, da je prišlo do močnega onesnaženja z atrazinom. Menda je bila v vodi takšna koncentracija oziroma vsebnost atrazina, da so mnogi govorili, da je prišlo do hudega točkovnega onesnaženja. Zaradi tega so se razširile govorice, da je nekdo namerno zastrupil vodo, da ne bi prilo do uporabe te vrtine, saj bi bilo to območje vodovarstveno območje in bi bilo onemogočeno izvajanje nekaterih oblik poljedelstva. Govorice nihče ni nikoli ovrgel.

Očitno je bilo mnogim v litijski občini več do individualnih interesov, saj se za pitno vodo nihče ni hotel pobrigati. Vsi so jamrali in se pritoževali, nihče pa ni ukrepal.

Zato sem se poleti 1999 uprl najprej sam in prenehal plačevati vodovodni prispevek. Razjezilo me je namreč prepričevanje tedanjega direktorja KSP Litija Rudija Kozlevčarja, da pač sploh ne vem, kaj je oporečna voda. Precej podcenjevanja sem doživljal.

Zato sem 10. januarja 2000 vsem uporabnikom vode iz vodovoda na Primskovem poslal pismo z naslednjo vsebino:

Najprej vas prav lepo pozdravljam. Verjetno ste prebrali v katerem od dnevnih časopisov, tako da vam je verjetno poznano moje prizadevanje, da bi se vodovod na Primskovem čimprej saniral in da bi dobili zdravo pitno vodo. Uspeha ni, saj se vsi odgovorni vedejo zelo neodgovorno in jim je figo mar, kakšno vodo se pije na Primskovem.

Lansko pomlad smo vsi dobili obvestilo, da je treba vodo pred uporabo najmanj dvajset minut prekuhavati. Odtlej so imeli pristojni neke pogovore, več pa niso storili. Uporabniki kasneje nismo prejeli niti ene uradne informacije. Zato sem lansko poletje pričel solo akcijo in nisem hotel več plačevati prispevka v višini 1.000,00 tolarjev mesečno. Med drugim sem se kasneje pogovarjal tudi z direktorjem KSP Litija. KSP Litija namreč gospodari s tem vodovom. Pa nič, le prepričevanje, da bo nekoč bolje in nenazadnje poučevanje, da sploh ne vem kaj pomeni oporečna voda.

KSP Litija je pripravil nek sanacijski program, ki pa ga konec lanskega leta Občinski svet Litija ni potrdil in po informacijah, ki smo jih lahko prebrali v dnevnem časopisju, obnove vodovoda oziroma zagotovitve zdrave pitne vode na Primskovem ne moremo pričakovati vsaj do sredine leta 2001. Odgovorni pri KSP Litija in na Občini Litija kot noji tiščijo glave v pesek in očitno se jim zdijo zahteve po zdravi pitni vodi nepomembne. Na enem izmed pogovorov sem celo zvedel, da lahko pogodbo o vzdrževanju kratkomalo odpovedo, pa naj se potem znajdemo! Kako neumno razmišljanje!

Zato na lastne stroške in na lastno pobudo prosim tudi za vaše sodelovanje. Prepričan sem, da moramo vsi uporabniki vodovoda s skupnimi močmi zahtevati in doseči, da se vodovod takoj sanira. Zato vam v prilogi pošiljam pismo z zahtevami in prosim, da tudi vi te zahteve po temeljitem premisleku in prepričanju podpišete in tako prispevate k zaostrovanju zahtev po takojšnji sanaciji vodovoda. Med zahtevami je tudi ustavitev plačevanja prispevka za vodovod v znesku 1.080,00 tolarjev (z DDV) mesečno, prosim pa, da porabljeno vodo še vedno plačujete, čeprav bi nam jo lahko glede na stanje prodali s popustom.

Zahteve na enem listu lahko podpiše več ljudi, zato list pokažite tudi sosedom in drugim uporabnikom vodovoda. Vseh naslovov nimam, zato sem poslal tistim, ki jih poznam. Zagotavljam vam, da se bomo skupaj borili za dosego svojih ciljev in ne bomo dovolili kakršnihkoli šikaniranj zaradi podpisa teh zahtev. Dovolj je obljub in sprenevedanj, saj lahko prej vsi pomremo zaradi svinjske vode kot pa bi se odgovorni sami zmigali.

Prosim vas, da zahteve podpišete čimprej in mi list vrnete na moj naslov Rudi Bregar, Grbinska cesta 24, 1270 Litija najkasneje do 20. januarja 2000. Ko bodo vsi listi zbrani jih bomo izročili odgovornim na občini, KSP Litija in tudi v krajevni skupnosti, čeprav verjamem, da so slednji nemočni pri tem, če država ne zagotovi denarja. Prosim vas za doslednost, da lahko resnično realiziramo naše zahteve.

Za dodatne informacije sem na voljo vsak dan po 16. uri na številkah 061 883-908, 041 649-351 ali preko elektronske pošte info@narava-b.si.  

Hvala in lepo pozdravljeni!

Rudi Bregar

P.s.: Posebej bi rad poudaril, da pri tej akciji ne gre za moj lastni interes, saj trenutno ne živim na Primskovem in tedaj, ko sem gor, vodo pripeljem s seboj. Vendar mi ni vseeno, kakšno vodo pijejo drugi uporabniki na Primskovem.

Pismu uporabnikom pa sem priložil tudi obrazec s seznamom zahtev s prostorom za podpise uporabnikov:

Spomladi 1999 smo uporabniki vodovoda na Primskovem prejeli obvestilo, da je treba vodo iz vodovoda pred uporabo prekuhavati. Prepričani smo, da smo upravičeni do zdrave pitne vode, zato zahtevamo, da se nam le-to zagotovi. Ob gradnji vodovoda smo tudi sami prispevali svoj delež h izgradnji, očitno pa je vzdrževanje pomanjkljivo in trenutno stanje ne zagotavlja neoporečne vode.

Zato s svojim podpisom zahtevamo:

1. Upravljalec oziroma lastnik vodovoda naj vsem uporabnikom vodovoda takoj v pisni obliki zagotovi vse rezultate analiz vode iz omenjenega vodovoda.

2. Preko medijev smo izvedeli (drugih uradnih informacij nam nihče od odgovornih ni posredoval!), da je voda še vedno oporečna in da občinski svet ni potrdil sanacijskega programa vodovoda. Obenem občina naj ne bi zagotovila tega denarja najmanj do sredine leta 2001. Za nas je to neodgovorno in nesprejemljivo, saj smo že doslej uporabljali nezdravo vodo, pa tudi v letu 2000 ni predvidene sanacije.

3. Zato izjavljamo, da od 1. januarja 2000 ne bomo več plačevali prispevka za vodovod, dokler ne dobimo jasnih in verodostojnih zagotovil o sanaciji že v letu 2000. Zakaj naj bi plačevali prispevek, če se ne zagotovi sanacije in zdrave pitne vode. Zahtevamo, da občina sanacijo uvrsti v program za leto 2000.

4. Za dosego svojih ciljev in pravic bomo uporabili vsa zakonita sredstva in z vsemi sredstvi preprečili morebitno šikaniranje podpisnikov teh zahtev.

Zbranih je bilo okrog 80 podpisov. Med podpisi so bili tudi tisti, ki niso imeli vodovodnega priključka. Kopije sem poslan na Občino Litija in KSP Litija.

Je pa zanimivo, da so na občini sestavili pismo le dan po tistem, ko smo začeli zbirati podpise. Malce jih je le bilo strah. Zato sumim, da so imeli na Primskovem kvizlinge, ki so občino redno seznanjali o aktivnostih civilne iniciative. Morda bom to občinsko pismo našel kje med arhivi, sicer pa ga hranijo tudi na občini pod številko 355-93/99. Odgovor občini Litija po prejemu njihovega prvega uradnega odgovora sem poslal 16. januarja 2000 z naslednjo vsebino: 

Hvala za vaš odgovor v zvezi s sanacijo vodovoda na Primskovem. Uvodoma bi rad izrazil presenečenje, da ste svoj prvi odgovor po mojem prvem pismu 6. avgusta 1999 poslali šele 12. januarja 2000. Prav tako je vaš odgovor datiran z 29. decembrom 1999, na pošto pa je bil oddan 12. januarja 2000. Torej le dan potem, ko so uporabniki vodovoda začeli podpisovati zahteve po takojšnji celoviti sanaciji vodovoda in prenehanju plačevanja prispevka za vodovod na Primskovem. In nenazadnje, v pismu govorite o obtožbah Občine Litija, da ni podala jasnih in takojšnjih pojasnil.

Pri slednjem vztrajam tudi danes. Redkokdo od uporabnikov vodovoda je seznanjen s postopki sanacije. To je razvidno tudi iz dodatnih obrazložitev nekaterih posameznikov ob akciji podpisovanja zahtev na Primskovem. Svoje zahteve v javnosti sem izpostavil tudi v imenu mnogih uporabnikov vodovoda in kolikor mi je znano, doslej nikomur niste odgovorili, meni pa šele zdaj, ko se je začela akcija podpisovanja zahtev.

Zato to smatram kot svojevrsten pritisk name osebno in na vse tiste, ki bodo podpisali zahteve, vendar smo s svojimi zahtevami jasno zapisali, da bomo za vsako ceno in z vsemi sredstvi zaščitili vse podpisnike izjav. Iz tega razloga zavračam vaše pismo, saj je s tem treba seznaniti vse uporabnike vodovoda in jim naliti čistega vina.

In bistveno. Niste odgovorili na dejstvo, da je občinski svet zavrnil sanacijo vodovoda v okviru proračuna za leto 2000 (po informacijah iz dnevnika Delo), zato je neumestno sprenevedanje Občine Litija, da se aktivnosti pri sanaciji izvajajo. Prepričan sem, da uporabnikom ni mar, kakšne aktivnosti potekajo. Zanima jih samo, kdaj (in to najkasneje letošnje leto) bo sanacija končana.

Prepričan sem, da ste neuradno seznanjeni z akcijo podpisovanja zahtev, zato jih verjetno poznate. Ko bo akcija zaključena pa vam bomo vse podpisane zahteve tudi uradno izročili. In tam je jasno razvidno, kaj zahtevamo uporabniki.

Hvala in lepo pozdravljeni!

Rudi Bregar,
tudi v imenu uporabnikov vodovoda, ki podpisujejo zahteve

Sestanek z vodstvom občine smo nameravali izvesti v prostorih osnovne šole na Primskovem. Šola je sploh edini prostor, kjer so bili sestanki sploh možni. Šoli sem poslal pismo, tedaj je bila vodja podružnične šole Marinka Vidgaj, s prošnjo za uporabo prostorov. Glej ga zlomka, prav v istem terminu je sestanek sklicala tudi krajevna skupnost. Vsebina prošnje šoli:

OSNOVNA ŠOLA PRIMSKOVO
Gradišče
1276 PRIMSKOVO

Vsebina: prošnja za uporabo prostora

Verjetno vam je znano, da sem na pobudo mnogih uporabnikov vodovoda na Primskovem, organiziral podpisovanje zahteva za takojšnjo sanacijo vodovoda na Primskovem. Doslej je zbranih okrog 60 podpisov uporabnikov, zato smo se odločili, da podpisane zahteve izročimo Občini Litija in KSP Litija na sestanku z uporabniki vodovoda, ki bi bil v nedeljo, 20. januarja 2000 ob 11. uri.

Prosim vas, če nam omogočite uporabo prostora za izvedbo omenjenega sestanka oziroma nam predlagate, kako bi se dalo nekje v šoli izpeljati ta sestanek.

Prosim, če mi lahko to sporočite v nekaj dneh po telefonu ali preko elektronske pošte info@narava-b.si.

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!

Rudi Bregar

Mojo prejšnjo trditev o kvizlingih na Primskovem bom podkrepil z vsebino pisma, ki sem jo 14. februarja 2000 poslal vsem podpisnikom zahtev za zagotovitev pitne vode. Žal je bilo preveč naključij in vem, da so takrat nekateri lokalni politiki lezli v rit občinskemu vodstvu in nas tožili!

SPOŠTOVANI PODPISNIK/CA ZAHTEV ZA SANACIJO VODOVODA

V januarju smo podpisovali zahteve za takojšnjo sanacijo vodovoda na Primskovem. Zbrali smo okrog 60 podpisov in prepričan sem, da bodo naše zahteve upoštevali. In mislim, da so se nekateri že zbudili. Naj to podkrepim s kronologijo dogajanja.

Že avgusta sem na pobudo mnogih prosil KS Primskovo, KSP Litija in Občino Litija za pojasnilo o stanju vodovoda. Premika ni bilo. V decembru sem zahtevo ponovno poslal, pa spet ni bilo odgovora. Po informacijah v medijih je občinski svet zavrnil sanacijski program za leto 2000 in tako zavrnil financiranje iz občinskega proračuna 2000.

Zato sem na pobudo mnogih organiziral zbiranje podpisov z zahtevami, ki ste jih tudi vi podpisali. Na pošto sem zahteve v podpisovanje poslal 10. januarja 2000. Le dva dni so na občini potrebovali, da so vendarle pripravili nek odgovor?! Pri tem je zanimivo, da je bil dopis datiran z 29. 12. 1999, oddan na pošto 12. januarja 2000, torej le dva dni po začetku zbiranja podpisov. Ali so to res naključja?

Ko so bili zbrani podpisi, sem pisno zaprosil Osnovno šolo Primskovo za uporabo prostora v nedeljo, 20. februarja 2000 ob 11. uri, ko bi se srečali, pogovorili in od odgovornih dobili ustrezna pojasnila. In jim seveda izročili podpise pod zahtevami. In glej ga zlomka! Kakšno naključje. Odgovora ni bilo, sem pa kasneje od nekaterih zvedel, da prav na ta dan in prav ob tej uri sklicujejo sestanek v krajevni skupnosti, kjer je na dnevnem redu tudi ta tema. Skoraj eno leto so potrebovali, da so se, po poslanih obvestilih KSP Litija o oporečnosti vode, zmigali!

Preveč naključij, zato počasi dvomim tudi v iskrenost. Pa vendarle, vsaj zmigali smo jih in nam dali priložnost, da tudi drugi povemo svoje mnenje.

Zato vas prosim, da si na prijetno nedeljo vzamete nekaj časa za prijetno pot do osnovne šole in da pridete na sestanek, ki bo v

nedeljo, 20. februarja 2000 ob 11. uri
V Osnovni šoli Primskovo

kjer jim bomo izročili podpisane zahteve in svoje zahteve lahko tudi podkrepili. Upam, da nam tega ne bodo prepovedali. Naj nam bo vodilo

ZAHTEVAMO ZDRAVO PITNO VODO!

Skupaj z nami so vabljeni tudi novinarji iz različnih medijev.

V pričakovanju vaše udeležbe vas lepo pozdravljam. Pridite, ker bomo le s skupnimi močmi dosegli to, kar nam pripada. Vaša udeležba je zelo pomembna.

Rudi BREGAR
v imenu podpisnikov zahtev

14. januarja 2000 je bilo vabilo poslano tudi odgovornim na Občini Litija in KSP Litija:

 

SPOŠTOVANI!

VABILO

Skoraj leto dni je minilo odkar smo uporabniki vodovoda v KS Primskovo v litijski občini dobili obvestilo od KSP Litija, da je voda oporečna. Kljub pozivom se ni premaknilo, zato smo v začetku leta začeli zbirati podpise z zahtevami. Zbrali smo veliko podpisov, zato vam želimo ob sestanku, ki ga sklicuje KS Primskovo, in se bomo na njem zbrali tudi podpisniki zahtev, izročiti podpise z zahtevami.

Zato vas vabimo, da se udeležite tega sestanka, ki bo v

nedeljo, 20. februarja 2000 ob 11. uri
v Osnovni Šoli Primskovo, Gradišče

V imenu podpisnikov zahtev prosimo za udeležbo.

Lepo pozdravljeni!

Rudi Bregar
v imenu podpisnikov zahtev

Vabilo je bilo poslano:
– KS Primskovo
– Občina Litija
– KSP Litija
– podpisniki zahtev
– novinarske hiše

Mediji so že pred tem poročali o problematiki v oskrbi s pitno vodo na Primskovem. Na ta sestanek sem povabil tudi medije, čeprav so mi nekateri s podtikanji to želeli preprečiti. Vsebina vabila medije:

Skoraj leto dni je minilo odkar smo uporabniki vodovoda v KS Primskovo v litijski občini dobili obvestilo od KSP Litija, da je voda oporečna. Kljub pozivom se ni premaknilo, zato smo v začetku leta začeli zbirati podpise z zahtevami (vzorec zahtev je priložen).

Zdaj se bomo pridružili na sestanku v KS Primskovo, da bomo skušali izročiti in podkrepiti svoje zahteve. Zato vas vabimo, da se udeležite tega sestanka, ki bo v

nedeljo, 20. februarja 2000 ob 11. uri
v Osnovni Šoli Primskovo, Gradišče

Prosimo vas za udeležbo, obenem pa se vam v imenu podpisnikov zahvaljujem že za dosedanje obveščanje o tej pereči problematiki na Primskovem – zagotavljanjem zdrave pitne vode iz tamkajšnjega vodovoda.

Prilagam vam tudi vabilo, ki je bilo poslano vsem podpisnikom zahteve.

Nekatere podrobnosti lahko najdete tudi na Internetu na naslovu http://www.narava-b.si/voda

Lepo pozdravljeni!

Rudi Bregar

Vabilu so se odzvale mnoge medijske hiše in o naših težavah s pitno vodo je zvedela vsa Slovenija.

Tudi takšni pritiski niso obrodili pravih sadov. Razlogi so razvidni tudi iz pisma, ki sem ga poslal za objavo v Glasilu občanov, april 2000, tedanjem časopisu občine Litija. Ne spomnim pa se, ali je bilo to objavljeno. Vsebina :

ZAHTEVE UPORABNIKOV VODOVODA NA PRIMSKOVEM

V začetku leta smo uporabniki vode iz pip podpisovali zahteve za takojšnjo sanacijo vodovoda na Primskovem. Med drugim sta bili postavljeni dve zahtevi:

1. Upravljalec oziroma lastnik vodovoda naj vsem uporabnikom vodovoda takoj v pisni obliki zagotovi vse rezultate analiz vode iz omenjenega vodovoda.

2. Občinski svet je zavrnil sanacijski program vodovoda, zato zahtevamo, da se sanacija začne že v letu 2000.

Zahteve je podpisalo 60 podpisnikov (podpise je prevzel predsednik KS), naše zahteve pa so bile kljub nasprotovanju vodstva krajevne skupnosti Primskovo sprejete na zboru krajanov 21. februarja. Posamezniki iz vodstva KS so celo razmišljali, da nas vržejo ven s sestanka. Prav od njih smo bili podpisniki zahtev deležni kritik, da s svojimi zahtevami želimo »zagotoviti« zaprtje vodovoda. Kako naj sicer razumemo ugotovitve posameznikov iz vodstva KS, da pač nihče še ni umrl od te vode in da želimo ljudem vzeti še to vodo. Mar je tem posameznikom vseeno, kakšno vodo pijejo njihovi vnuki, tudi če nihče še ni umrl od tega? Podobno je razmišljal tudi naš zdravstveni minister pred kratkim.

Na sestanek kljub povabilu ni bilo nikogar z Občine Litija, predstavnik KSP Litija pa se je izgovarjal, da nima nobenih pristojnosti in bistvo njegovega pojasnila bi lahko strnili v misel, da KSP Litija lahko kadarkoli prekine pogodbo o gospodarjenju z vodovodom. Kar izvolite dragi gospodje, če se vam zdi to moralno sprejemljivo.

Za akcijo so se zavzeli tudi mediji v Sloveniji, odgovorni v KS, ki so prevzeli odgovornost za izvedbo zahtev, pa so izdali uporabnike vodovoda, saj doslej nismo prejeli nobenih podatkov in informacij. Celo več! Že teden pa sprejetju zahtev, so začeli probleme reševati po politični poti, ko naj bi na sestanku ljudske stranke deževale obtožbe na račun akcije in menda celo iskanje oblike maščevanja, ker se je nekdo spomnil in si upal izpeljati to obliko protesta.

Ob tem v imenu podpisnikov javno zahtevam vse zahtevane podatke in začetek sanacije vodovoda, sicer bomo prisiljeni uporabiti vsa druga sredstva za dosego ciljev. In če bo kdorkoli zaprl glavno pipo vodovoda, bodo za to morali prevzeti odgovornost Dragica Miklavčič, Ivan Vidgaj, predsednik KS Jože Zadražnik in njim podobni, ki nasprotujejo zahtevam podpisnikov. In ne bomo se ustrašili udbovskih metod (ja, prav ste prebrali), kot smo jih bili nekateri že deležni v preteklosti.

Spoštovano vodstvo krajevne skupnosti, pustite dnevne politične interese. Raje krajanom in številnim lastnikom vikendov z našo pomočjo vse svoje delo usmerite v zagotovitev zdrave pitne vode. In uresničite naše zahteve, sicer vso odgovornost za nastalo situacijo prevzemate na svoja ramena in vest!

Rudi BREGAR,
v imenu podpisnikov

Nič se ni spremenilo. Pismo s podobno vsebino je bilo poslano Glasilu občanov tudi avgusta 2000, da ga objavijo v avgustovskištevilki. Vsebina je bila objavljena avgusta 2000. Vsebina:

ZAHTEVE UPORABNIKOV VODOVODA NA PRIMSKOVEM

V začetku leta smo uporabniki vode iz pip podpisovali zahteve za takojšnjo sanacijo vodovoda na Primskovem. Med drugim sta bili postavljeni dve zahtevi:

1. Upravljalec oziroma lastnik vodovoda naj vsem uporabnikom vodovoda takoj v pisni obliki zagotovi vse rezultate analiz vode iz omenjenega vodovoda.

2. Občinski svet je zavrnil sanacijski program vodovoda, zato zahtevamo, da pristojni zagotovijo vse pogoje, da se sanacija začne že v letu 2000.

Zahteve je podpisalo 60 podpisnikov (podpise je prevzel predsednik KS), naše zahteve pa so bile kljub nasprotovanju vodstva krajevne skupnosti Primskovo sprejete na zboru krajanov 21. februarja letos. Posamezniki iz vodstva KS so celo razmišljali, da nas vržejo ven s sestanka. Prav od njih smo bili podpisniki zahtev deležni kritik, da s svojimi zahtevami želimo »zagotoviti« zaprtje vodovoda. Kako naj sicer razumemo ugotovitve posameznikov iz vodstva KS, da pač nihče še ni umrl od te vode in da želimo ljudem vzeti še to vodo. Mar je tem posameznikom vseeno, kakšno vodo pijejo njihovi vnuki, tudi če nihče še ni umrl?

Na sestanek kljub povabilu ni bilo nikogar z Občine Litija, predstavnik KSP Litija pa se je izgovarjal, da nima nobenih pristojnosti in bistvo njegovega pojasnila bi lahko strnili v misel, da KSP Litija lahko kadarkoli prekine pogodbo o gospodarjenju z vodovodom. Kar izvolite dragi gospodje, če se vam zdi to moralno sprejemljivo.

Akcijo so podprli tudi številni slovenski mediji, odgovorni v KS, ki so prevzeli odgovornost za izvedbo zahtev, pa so izdali uporabnike vodovoda, saj doslej nismo prejeli nobenih podatkov in informacij. Celo več! Že teden pa sprejetju zahtev, so začeli probleme reševati po politični poti, ko naj bi na sestanku ljudske stranke deževale obtožbe na račun akcije in menda celo iskanje oblike maščevanja, ker se je nekdo spomnil in si upal izpeljati to obliko protesta.

Že v začetku marca je svet KS Primskovo sprejel odločitev z zahtevo KSP Litija, da zapre priključke vsem uporabnikom vodovoda, ki so si upali podpisati zahtevo za takojšnjo sanacijo. Po njihovem modrem prepričanju naj bi ostali brez vode, dokler vodovod ne bo saniran. S tem so veleumno ugotovili, da je voda res oporečna, obenem pa so s tem očitno nevede hoteli zaščititi vse podpisnike, da se ne bi zastrupljali.

Ob tem podpisniki javno zahtevamo vse zahtevane podatke in začetek sanacije vodovoda, sicer bomo prisiljeni uporabiti vsa druga sredstva za dosego ciljev. In če bo kdorkoli zaprl glavno pipo vodovoda, bodo za to morali prevzeti odgovornost Dragica Miklavčič, Ivan Vidgaj, predsednik KS Jože Zadražnik in njim podobni, ki nasprotujejo zahtevam podpisnikov. Očitno so nekaterim udbovske metode še vedno zelo blizu in se ne morejo sprijazniti, da živimo v demokraciji.

Spoštovano vodstvo krajevne skupnosti, pustite dnevne politične interese. Raje krajanom in številnim lastnikom vikendov z našo pomočjo zagotovite zdravo pitno vodo. In uresničite naše zahteve, sicer vso odgovornost za nastalo situacijo prevzemate na svoja ramena in vest!

In nenazadnje: gospodje na občini in na KSP Litija, ali ste prejeli ali vsaj videli podpise pod zahtevo, ki smo jih izročili vodstvu krajevne skupnosti?

ODBOR PODPISNIKOV ZAHTEV ZA
SANACIJO VODOVODA na PRIMSKOVEM

Dokaz, kako je vodstvo KS Primskovo z Jožetom Zadražnikom na čelu delovalo proti interesom precejšnjega dela krajanov, je tudi pismo, ki je bilo kot odgovor objavljeno v Glasilu občanov, september 2000:

Odgovor odboru podpisnikov zahtev za sanacijo vodovoda na Primskovem

Samoimenovani »gospod odbor podpisnikov zahtev za sanacijo vodovoda na Primskovem«.

1. V KS Primskovo nismo seznanjeni, da je sestavljen ali konstituiran kakršen koli odbor, čeprav smo lastnik omenjenega vodovoda.

2. Sanacija vodovoda na Primskovem je bila pričeta leta 1999. lzvedena je bila raziskava in določena lokacija za vrtino, ki je bila leta 1999 tudi izvedena, za kar pa »gospod odbor« nima posluha in je niti ne omenja, se pravi, da ta samozvani organ le ni tako dobro poučen o vsem, kot navaja.

3. Smatram, da lastnik in upravljalec vodovodnega sistema sproti obveščata uporabnike vode o njeni primernosti, načinu uporabe, zato naj »gospod odbor« ne razmišlja o usodi svojih vnukov, kajti podpisniki zahtev, v glavnem lastniki vikendov, so glavni vir onesnaževanja vodnega vira in okolja.

Na zboru krajanov 20.2.2000 sem s strani g. Rudija Bregarja prejel 21 listov s 60 podpisi. Med temi podpisi so tudi podpisniki, ki vode iz omenjenega vira nimajo pa tudi pokojnik in močno dvomim, da je bil lahko zrnanipuliran kot dosti ostalih podpisnikov
Te podpise sem skupaj z zapisnikom posredoval pristojnemu na Občini Litija, da ne bo pomote. Od tam naprej pa smatram, da se boste VI, ki ste prisiljeni uporabiti vsa druga sredstva, kot navajate, čeprav mi ni znano kakšna, bolje znašli od mene. Verjetno s tem mislite na demokracijo, ki nam naj bi bila tuja. Udbovske metode dobro poznate, prav tako njihov način dela, saj bazirate na blatenju in izsiljevanju, ne poznate pa pojma DEMOKRACIJA, čeprav ga omenjate.

In nazadnje, “gospod odbor”, še moje mnenje k vašemu mnenju v avgustovskem časopisu:

1. Gospod lastnik vikenda Rudi Bregar je na zboru krajanov dne 20.2.2000 javno povedal, da on ni odvisen od te vode in jo lahko za vikend kanto pripelje iz Litije. Upam, da je govoril v svojem imenu in ne v imenu lastnikov vikendov in podpisnikov.

2. KS ne rešuje problemov po politični poti kot navaja “gospod odbor”, upošteva pa mnenje vseh, tudi strankarskih pripadnikov.

3. KS ni izdala nikogar od uporabnikov, in zato smatramo, da ni dovolj sklicevanje posameznikov na demokracijo, katere “gospod odbor” gotovo ne pozna.

4. Da “gospod odbor” ne pozna morale in reda, je dokazal tudi 20.2.2000 na zboru krajanov s svojim izsiljevanjem.

5. KS se boji, da bodo njeni krajani v podrejenem položaju nasproti lastnikom vikendov, saj naši tedenski obiskovalci smatrajo krajane manj vredne, če že ne drugorazredne.

6. Smatram, da “gospod odbor” ne prispeva k izboljšanju situacije na vodnem sistemu, ampak škoduje krajanom in dejanskim porabnikom vode, zato je neposredno odgovoren s svojim dejanjem in izvajanjem.

7. Kar se tiče slovenskih medijev je to le sredstvo nekoga, ki se ni sposoben uveljaviti v širšem slovenskem prostoru in svojo kariero kroji na plečih poštenih krajanov Primskovega.

8. Izsiljevanje, podtikanje in blatenje je lahko le delo ničvrednega krajana ali pripadnika moralno oporečne skupine, ki želi svojim sosedom in krajanom le najslabše.

9. Laž, ki jo navaja “gospod odbor” glede KSP Litije v zvezi z KS Primskovo, je podlo zavajanje krajanov in blatenje institucije.

10. Kar zadeva zapiranje vode na omrežju, ni stvar KS Primskovo, ampak upravljalca vodovoda po njegovi presoji možnosti upravljanja. KSP Litija kot upravljalec sistema ne bo nikomur, ki bo poravnaval svoje obveznosti, zapirala vode, vendar moramo v prvem planu skrbeti za svoje krajane in gospodinjstva.

11. Smatramo, da je “gospod odbor” le spoznal, da je potrebno na Primskovem nadaljevati z akcijo pridobitve zadostne količine neoporečne vode, da nas ne bo stalno trlo pomanjkanje tega vira.

12. Člani KS Primskovo nismo brez vesti in obljubljamo vsem krajanom in tudi ostalim, da bomo po svojih močeh pomagali urediti problem v kraju, od vas “gospod odbor” pa pričakujemo konstruktivno delovanje in objektivno poročanje v medijih.

V KS pričakujemo, da se nam “gospod odbor” zaupa, navede svojo sestavo in se nam pridruži s svojimi predlogi na sedežu KS vsako prvo soboto v mesecu ob 19. uri.

Svet KS Primskovo, predsednik KS:
Jože ZADRAŽNIK

Ob vsebini tega pisma sem si zamislil! Ali so takšni ljudje primerni za vodenje krajevne skupnosti. Polno žaljivk, z njegove strani pa niti kanček sposobnosti in doraslosti svoji funkciji. O vsem tem sem seznanil tudi vse podpisnike zahteve za zagotovitev pitne vode z naslednjo vsebino spremnega pisma (1. oktober 2000):

Od februarske prisotnosti na zboru krajanov, kjer smo uporabniki vodovoda predstavili svoje zahteve v zvezi z vodovodom, se ni zgodilo nič posebnega. Ali pač? V začetku marca je vodstvo KS Primskovo sprejelo sklep, s katerim so od KSP Litija zahtevali, da se zapre pipe vsem uporabnikom vodovoda, ki so podpisali zahteve za sanacijo vse dokler voda spet ne bo pitna. Ta še vedno ni pitna, letos jo skoraj celotno poletje ni bilo, pa tudi mnogi nismo dobili nikakršnega obvestila po lanskoletnem obvestilu o oporečnosti vode. Kako veleumna odločitev KS Primskovo, da bi nas »zaščitili in rešili«?! Pa tudi pip niso zaprli. Verjetno so na KSP Litija vendarle pametnejši.

Ker mnogi uporabniki vodovoda, verjetno ne prejemate Litijskega občana, vam v prilogi posredujem pismo, ki je bilo objavljeno v avgustovski številki Litijskega občana v zvezi s potekom dogodkov v zvezi z uveljavljanjem zahtev podpisnikov za takojšnjo sanacijo vodovoda na Primskovem. Na podlagi tega je predsednik KS Primskovo Jože Zadražnik sestavil skorpucalo, ki se le v maločem nanaša na prvotno pisanje. Posebni komentarji niso potrebni, opozoril bi le na nekatere podrobnosti.

1. V prvi točki pravi, da ne ve nič o odboru, že v drugi točki pa trdi, da je podpise izročil občini. Kako lahko v nekaj vrsticah pozabi svoje lastne ugotovitve in šestdeset podpisnikov, ki smo podpisali zahteve za sanacijo vodovoda?

2. Ugotavlja, da so lastniki vikendov glavni vir onesnaževanja vodnega vira in okolja. Se strinjate z njim?

3. Udbovske metode naj bi podpisniki dobro poznali in kar se mene tiče, lahko prinesem potrdilo, da nikoli nisem bil pri UDBI. In mislim, da tudi večina podpisnikov, mar ne?

4. Da odbor ne pozna morale, smo podpisniki dokazali na sestanku 22. 2. 2000. Mar res ne poznamo morale? Kdo pa nas je hotel vreči ven iz sestanka? Smo bili res nemoralni, če smo samo na glas povedali svoje zahteve?

5. Ugotavlja, da smo podpisniki s podpisom zahtev škodujemo krajanom in dejanskim porabnikom vode. Ste prepričani? Ali ste se zato pridružili s podpisom pod zahteve?

6. Mediji so manipulirali s poštenimi krajani. Podpisniki smo po njegovem ljudje, ki se nismo sposobni uveljaviti v širšem slovenskem prostoru in svoje kariere krojimo na plečih poštenih krajanov Primskovega. Zamislite si: 60 podpisnikom je uspelo ali neuspelo na račun žuljev poštenih krajanov na Primskovem!

7. Ali smo res pripadniki moralno oporečne skupine le zato, ker smo javno opozorili, da je treba vodovod sanirati? Ali se ne čutite prizadete?

8. Prosi nas, da se podpisniki zaupamo KS Primskovo. Ali nismo izročili podpise in imena. Saj se ne skrivamo za tujimi imeni.

9. In kdor še ne ve: Vodstvo KS Primskovo je že v začetku marca sprejelo sklep, s katerim je od KSP Litija zahtevalo zaprtje vodovodnih priključkov vsem, ki so podpisali zahteve!!!!!

Razmislite o vsem tem in mi v pisni obliki po pošti ali elektronski pošti mavrica@narava-b.si sporočite svoje mnenje. Sestati se itak nimamo kje, saj so nas že februarja hoteli vreči skozi vrata kot nezaželjene. Če se komu zdi potrebno pa naj odgovori tudi neposredno na uredništvo časopisa na naslov Litijska občan, CDK 39, 1270 Litija do 10. oktobra 2000.

Lepo pozdravljeni!
Rudi Bregar

Na žaljivo in skrajno podcenjevalno pisanje Jožeta Zadražnika sem moral reagirati in na uredništvo Glasila občanov sem 9. oktobra 2000 poslal naslednje pismo:

Odgovor Jožetu Zadražniku in pojasnilo bralcem

Od februarske prisotnosti na zboru krajanov, kjer smo uporabniki vodovoda predstavili svoje zahteve v zvezi z vodovodom, se ni zgodilo nič posebnega. Ali pač? V začetku marca je vodstvo KS Primskovo sprejelo sklep, s katerim so od KSP Litija zahtevali, da se zapre pipe vsem uporabnikom vodovoda, ki so podpisali zahteve za sanacijo, dokler voda spet ne bo pitna. To je dejstvo, ki je bilo izobešeno na oglasni tabli na Primskovem!

Voda še vedno ni pitna, letos jo skoraj celotno poletje ni bilo, pa tudi mnogi nismo dobili nikakršnega obvestila po lanskoletnem obvestilu o oporečnosti vode. Pa tudi pip niso zaprli. Verjetno so na KSP Litija vendarle pametnejši. Rad pa bi demantiral podtikanja predsednika KS Primskovo v zadnji številki Litijskega občana.

Jože Zadražnik, med podpisniki zahtev so tudi gospe in ne samo gospodje, ki jih vztrajno omenjate v pismu.

Uvodoma pravite, da ne veste nič o odboru, že v drugi točki pa trdite, da ste podpise izročili občini. Zakaj se sprenevedate, saj ste bili na sestanku, kjer so bili tudi mnogi podpisniki! Še pod prevzemom podpisov je vaš avtogram! Še vedno ne veste nič o odboru? Se sploh zavedate, kaj tvezite?

Ugotavljate, da so lastniki vikendov glavni vir onesnaževanja vodnega vira in okolja. Mimogrede, jaz na Primskovem nimam nobenega vikenda, zato ne trosite laži o tem! Glede vašega zaničujočega odnosa do »vikendašev« naj dodam, da so bili prav vikendaši med pobudniki mnogih pridobitev na Primskovem, tudi pri vodovodu… Ne bom na tem mestu izrabljal njihovih imen in jih našteval.

Trdite, da naj bi podpisniki udbovske metode dobro poznali in kar se mene tiče, lahko prinesem potrdilo, da nikoli nisem bil pri UDBI! To verjetno veste.

Trdite, da odbor ne pozna morale, kar naj bi dokazali na sestanku 22. 2. 2000. Mar res ne poznamo morale? Kdo pa nas je hotel vreči iz sestanka? Smo bili res nemoralni, če smo samo na glas povedali svoje zahteve, pa ste nas posamezniki iz vodstva KS skorajda vrgli čez vrata! Zakaj se sprenevedate?

Ugotavljate, da podpisniki s podpisom zahtev škodujemo krajanom in dejanskim porabnikom vode. Je takšno obsojanje sploh vredno človeškega dostojanstva? Primitivizem?

Ugotavljate, da so mediji manipulirali s poštenimi krajani. Zdaj pa hočete obračunati še z mediji, ki so po vašem krivi, da se o tem preveč govori. Mar ne? Podpisniki smo po vašem ljudje, ki se nismo sposobni uveljaviti v širšem slovenskem prostoru in svoje kariere krojimo na plečih poštenih krajanov Primskovega. Zamislite si: 60 podpisnikom je uspelo ali neuspelo na račun žuljev poštenih krajanov na Primskovem! Med njimi so doktorji, inženirji, poslovneži…, ki so zaslužili na račun Primskovčanov! V katerem učbeniku ste to prebrali?

Ugotavljate, da smo podpisniki pripadniki moralno oporečne skupine. Zato pa bi že morali imeti dokaz, saj smo med podpisniki gospe in gospodje, takšni in drugačni, ki ne dovolimo, da nas boste obrekovali. Kako primitivno pisunstvo in obsojanje!

Prosite, da se podpisniki zaupamo KS Primskovo. Ali nismo izročili podpisov in imen? Saj se ne skrivamo za tujimi imeni. Ne znate brati ali pa imate kratek spomin, ker ste seznam podpisov oddali na občino? Vsaj kopirali bi si ga pred tem.

Jože Zadražnik, ne stresajte primitivizma in obsodb na podpisnike zahtev. Naš namen je bil opozoriti na neustrezno stanje vode na Primskovem, zato ne obsojajte nas podpisnikov. Razčistite najprej v vodstvu KS Primskovo, preden začnete pisati laži, podtikanja in se ob tem sprenevedati.

Nimam se česa sramovati in vsaj jaz se sploh ne skrivam, zato poudarjam, da sem eden od mnogih podpisnikov zahtev,

Rudi Bregar iz Litije

In kakšen je bil epilog? Kljub zavezi so mnogi uporabniki vodovoda še naprej plačevali vse stroške, saj so podlegli političnim pritiskom vodstva krajevne skupnosti in občine. Jaz pa sem se znašel na sodišču, saj so me s strani KSP Litija tožili in terjali neplačan znesek. Na sodišču smo dosegli poravnavo, jaz pa sem tudi v tem primeru dobro profitiral. Plačal sem manj, kot bi bilo treba. Pa o tem kdaj drugič.

Tako so prizadevanja klavrno propadla, čeprav s svojimi aktivnostmi nisem odnehal. Po ustanovitvi samostojne občine Šmartno pri Litiji sem z aktivnostmi nadaljeval. Po mukotrpnem delu mi je po več letih le uspelo. A o tem kdaj drugič.

(c) Rudi Bregar, 1. junij 2016

Dodaj odgovor