29. 3. 2024

Murve so pri nas znane rastline še iz tistih časov ko so z njenimi listi hranili in gojili sviloprejke za svilo. Sedaj krasijo vrtove z svojo senco in bogastvom sladkih plodov , ki so za različno uporabo.

Zrele plodove murve lahko jemo surove, po želji jim dodamo smetano, sladke so že po sebi dovolj, dodamo jim lahko v nadev za angleški puding, za sadne solate, sadne kupe, pite…

Murva kot plod se uporablja za kuhanje marmelad, želejev in prelivov za sokove, sirupe, vino lahko sušimo plodove in kuhamo žganje.

Iz plodov naredimo odlične sladolede kreme in šerbete , murva in murvina omaka se dobro ujema s pečenim mesom močnega okusa predvsem z divjačino, bravino in pečeno gosko.

Plodovi murve se lahko ponudijo kot sezonsko sadje in nekaj novega v naši kulinarični gostinski ponudbi, daj zorijo postopoma proti koncu junija in v juliju.

Kot sadež je murva, sočen in osvežilen, pomaga pri nekaterih obolenjih kot so protin, zastajanje vode, vnetja ustne sluznice.

Dodaj odgovor