24. 4. 2024

Jablana ZLATA PARMENA

zasajena jeseni 2014Sinonimi: parmenka, dobrinka, Gold­parmane, Winter goldparmaene, Reine des Reinettes, King of the Pippins

Je zelo stara angleška sorta, ki je bila pri nas v sadnem izboru do leta 1977.

Drevo raste v mladosti srednje bujno, pozneje pa rast močno pojema. Glavne veje, ki rastejo pod srednje širokimi koti, so povečini obrasle s kratkim rod­nim lesom in slabo s stranskimi vejami. V mladosti je treba z razpenjanjem, upogibanjem in zmernim krajšanjem vzgojiti ustrezno obraslo in široko kroš­njo. Najprimernejša podlaga je M 9. Na srednje bujnih in bujnih podlagah izra­zito izmenično rodi. Za škrlup, rak in krvavo uš je precej občutljiva, proti ja­blanovi plesni in zimskemu mrazu pa dosti odporna.

Cveti pozno. Proti spomladanskemu mrazu je srednje odporna. Je diploidna sorta. Oprašujejo jo ontario, krivopecelj, lepocvetka, ja­mes grive, jonatan, ananasova reneta, šampanjska reneta idr. V letih z nadpov­prečno rodnostjo jo je treba redčiti, tako se zboljša kakovost plodov in zmanjšata izmenična rodnost ter izrivanje plodov pred obiranjem.

Na M 9 zarodi v tretjem letu, na srednje bujnih in bujnih podlagah pa v četrtem. V polni rodnosti rodi obilno vsako drugo leto. Potrebno je dvakratno obiranje.

Zorenje in trpežnost. Zori v prvi dekadi septembra. Uporabna je od sredine sep­tembra do konca novembra.

Plodovi so srednje debeli, okro­glasti, povečini pa topo koničasti, s krat­kimi in srednje dolgimi peclji. Osnovna zelenkasto rumena barva je bolj ali manj pokrita z rdečimi prižami. V shrambi postanejo plodovi zlato ru­meni, tako da živo rdeča barva še bolj izstopa. Meso je sočno, čvrsto, zelo prijetnega okusa, z usklajenim razmer­jem med sladkorjem in kislino ter z re­netno aromo. Za otiske in prevoze ni preveč občutljiva.

Sodi med visokoka­kovostne namizne sorte.

Dodaj odgovor