25. 4. 2024

Jablana KRIVOPECELJ

zasajena spomladi 2014

Sinonimi: krivopeteljka, Reinisher Krummstiel, porenski krivopecelj

Je stara nemška sorta.

Drevo raste bujno in razvija široko kroš­njo z dolgimi vodoravnimi ali celo navzdol zavitimi vejami. Zaradi take ra­sti ni primeren za pritlična drevesa, saj že pri srednje visokem deblu segajo veje pogosto do tal. Veje so krhke, zato se rade lomijo pod težo plodov ali snega. Za škrlup in zimski mraz je srednje ob­čutljiv, proti jablanovi plesni pa je pre­cej odporen.

Cveti srednje pozno. Za spomladanski mraz je precej odporen. Je diploidna sorta. Oprašujejo ga dolenjska voščenka, carjevič, james grive, jonatan, ananasova reneta, zlata parmena, ontario, londonski peping idr.

Zarodi srednje pozno in nato rodi obilno, toda izmenično.

Zori v začetku ok­tobra, uporaben pa je od novembra do aprila.

Zelo debeli plodovi postanejo mokasti že v novembru, zato jih je treba izločiti in kmalu porabiti. Normalno de­beli plodovi pa so zelo trpežni. Plodovi so debeli do zelo debeli, podolgovato ovalni, s kratkimi peclji. Pogosto pecelj pritiska mesna grbica, zato raste po­ševno, od tod tudi ime. Koža je gladka, bleščeča. Osnovno zelenkasto rumeno barvo, ki pozneje postane svetlo ru­mena, deloma pokrivajo živo rdeče priže. Meso je čvrsto, sočno, prijetnega osvežujočega kiselkastega okusa, brez posebne arome. Za otiske in prevoze ni občutljiv. To je gospodarska sorta, na­menjena za predelavo in svežo porabo, kot trpežna srednje kakovostna namizna sorta primerna predvsem za domačo uporabo.

Dodaj odgovor