16. 4. 2024

Carjevič je po vsej verjetnosti domača slovenska sorta.

Drevo raste srednje bujno. Za škrlup je srednje občutljiv, proti jablanovi plesni in zimskemu mrazu pa je precej odporen (zaradi vitkega, srednje bujnega, gladkega in koničastega debla, odpornega proti mrazu). Drevesničarji so v Sloveniji v preteklosti uporabljali Carjeviča kot deblotvorca za številne sorte, razen za Bobovec, pečke plodov pa za vzgojo izenačenih sejancev.

Cveti srednje zgodaj. Za spomladanski mraz je občutljiv. Je diploidna sorta. Oprašujejo ga James grive, Lepocvetka, Krivopecelj, Mošancelj, Londonski peping, Zlata parmena idr.

Rodnost je zmerna do obilna in izmenična.

Zori v začetku oktobra. Uporaben je od novembra do pomladi.

Plodovi so srednje debeli, ploščato okrogli, s srednje dolgimi peclji. Osnovna barva gladke kože je svetlo zeleno rumena, na sončni strani le lahno rdeče nadahnjena. Meso je sočno, drobnozrnato, zelo topno, sladko-kiselkasto, brez posebne arome. Občutljiv je za otiske in prevoze. Uporaben je kot srednje kakovostno zimsko namizno jabolko, pa tudi za predelavo.

Dodaj odgovor