29. 3. 2024

Kako upočasniti premočno rast vinske trte

11
Prej…
1
…in potem (prvič)

Verjetno se je mnogim vinogradnikom že dogajalo, da je vinska trta rasla preveč bujno. To se dogaja v preveč pognojenih vinogradih ali pa denimo po pozebi, ko so redkejši poganki… Ob neki priložnosti je Jože Simončič iz Kartuzije Pleterje svetoval, da spomladi ob rezi vinske trte pustimo eno rozgo iz prejšnjega leta celo ali pa jo le malo prikrajšamo. Pri tem moramo paziti, da je ta rozga praviloma na najvišjem nivoju trte, prek katere bodo spomladi najhitreje in najlažje pognali sokovi po žilah navzgor.

Ko so spomladanski poganki dolgi 20 do 30 cm, pa jih po celotni rozgi potrgamo in zavržemo. Odtrgajte samo zelene poganke, star les iz prejšnjega leta pa pustite. Če ga boste odrezali, bodo na odrezanem lesu sokovi tekli iz trte v potokih.

Zakaj takšna rešitev? Vinska trta se za celoletno rast programira v začetnih fazah vegetacije. Ko spomladi tako poženemo sokove po več novih pogankih, oslabimo vse rodne poganke na šparonih in reznikah in tako umirimo prebujno rast vinske trte.

2
Prej…
22
…in potem (drugič)

Jaz sem to poskusil dve leti zapored in deluje. Seveda pa bi lahko imel tudi smolo in bi lahko celo preveč oslabil rast vinske trte. denimo v primeru hujše suše skozi celotno vegetacijsko dobo do jeseni. Vendar je za to malo možnosti, saj je trta nenazadnje zelo
odporna.

Dodaj odgovor