Jablana MUTSU
Mutsu (zlati delišes x indo) je japonska sorta. V pridelovanje so jo uvedli leta 1948.
Drevo raste zelo bujno in oblikuje široke krošnje, ki so primerno obrasle. Za intenzivne nasade in vitko vreteno sta najprimernejši podlagi M 27 in M 9. Na M 26 in bujnejših podlagah pozno zarodi. Zelo je občutljiv za škrlup, zlasti na plodovih, proti jablanovi plesni pa je odporen. Za zimski mraz je zelo občutljiv, podobno kot jonagold.
Cveti srednje pozno, malo pred zlatim delišesom. Kot triploidna sorta ni uporaben za opraševanje drugih sort. Oprašujejo ga koksova, jonatan, gloster, delišes, lonjon, idared idr.
Mutsu se sam primerno razredči, zato ga je treba le izjemoma ročno doredčiti.
Na M 27 zarodi v drugem letu, na M 9 pa v tretjem. V prvih letih rodi manj kot zlati delišes, pozneje pa ob intenzivni oskrbi po količini pridelka in manjši stopnji izmenične rodnosti neredko celo presega zlati delišes.
Zori v začetku oktobra. Uporaben je od novembra do sredine aprila.
Plodovi so debeli do zelo debeli, podolgovato okroglasti, z dolgim pecljem. Koža je gladka, brez rje, ob obiranju zeleno rumenkasta, v shrambi pa postane rumena. Meso je čvrsto in to lastnost ohranja, v nasprotju z zlatim delišesom, skoraj do konca uporabnosti. Ima sladek okus, z malo kisline in specifično aromo, ki nekaterim porabnikom ugaja. Za otiske in prevoze je nekoliko manj občutljiv kot zlati delišes. Primeren je za svežo porabo. Če so plodovi predebeli, se pogosto pojavlja grenka pegavost.