28. 3. 2024

Mutsu (zlati delišes x indo) je japonska sorta. V pridelovanje so jo uvedli leta 1948.

Drevo raste zelo bujno in oblikuje ši­roke krošnje, ki so primerno obrasle. Za intenzivne nasade in vitko vreteno sta najprimernejši podlagi M 27 in M 9. Na M 26 in bujnejših podlagah pozno za­rodi. Zelo je občutljiv za škrlup, zlasti na plodovih, proti jablanovi plesni pa je odporen. Za zimski mraz je zelo občut­ljiv, podobno kot jonagold.

Cveti srednje pozno, malo pred zlatim delišesom. Kot triploidna sorta ni uporaben za opraše­vanje drugih sort. Oprašujejo ga kok­sova, jonatan, gloster, delišes, lonjon, idared idr.

Mutsu se sam primerno ra­zredči, zato ga je treba le izjemoma ročno doredčiti.

Na M 27 zarodi v drugem letu, na M 9 pa v tretjem. V prvih letih rodi manj kot zlati delišes, pozneje pa ob intenzivni oskrbi po količini pridelka in manjši stopnji izmenične rodnosti ne­redko celo presega zlati delišes.

Zori v začetku ok­tobra. Uporaben je od novembra do sredine aprila.

Plodovi so debeli do zelo debeli, podolgovato okroglasti, z dolgim pec­ljem. Koža je gladka, brez rje, ob obira­nju zeleno rumenkasta, v shrambi pa postane rumena. Meso je čvrsto in to lastnost ohranja, v nasprotju z zlatim delišesom, skoraj do konca uporabno­sti. Ima sladek okus, z malo kisline in specifično aromo, ki nekaterim porabni­kom ugaja. Za otiske in prevoze je ne­koliko manj občutljiv kot zlati delišes. Primeren je za svežo porabo. Če so plodovi predebeli, se pogosto pojavlja grenka pegavost.

Dodaj odgovor