19. 4. 2024

Melrose (križanec med jonathanom in delišesomj) je ameriška sorta, ki jo je vzgojil F. How­lett na raziskovalni postaji Wooster v ameriški zvezni državi Ohio. V pride­lovanje je bil uveden leta 1944.

Drevo raste srednje bujno do bujno, ima srednje razprostrto rast vej in precej zračno krošnjo. Zahteva podlago M 9, na srednje bujnih in bujnih podlagah pozno zarodi. Proti škrlupu in jablanovi plesni je srednje odporen, za zimski mraz pa je srednje občutljiv.

Cveti pozno in kratko, malo za zlatim delišesom. Proti spomladanskim pozebam je srednje od­poren. Je diploidna sorta. Oprašujejo jo koksova, elstar, zlati delišes, gloster idr.

Na M 9 zarodi v tretjem letu, nato rodi zmerno. Obilneje začne roditi šele po desetem letu starosti dreves. Nagnjen je k izmenični rodnosti.

Zori v zadnji de­kadi septembra, tik za zlatim delišesom. Uporaben je od novembra do maja. Je redka od kakovostnih sort, ki se tako dolgo ohranja v običajni sadni kleti.

Plodovi so debeli, ploščato okro­gli in rebrasti, s kratkimi do srednje dolgimi peclji. Koža je nekoliko hra­pava. Osnovna barva je rumenkasto ze­lena, v shrambi pa postane svetlo ru­mena. Krovna barva, ki pokriva 40 do 100 % površine kože, je temno rdeča, vendar manj privlačna kot pri idaredu. Jonatanove pege se pojavljajo le v nez­natnem obsegu. Meso je čvrsto, sočno, sladko-kiselkastega prijetnega okusa, s posebno aromo. Ni občutljiv za otiske in prevoze. Primeren je kot kakovostna namizna sorta za svežo porabo.

Dodaj odgovor