29. 3. 2024

“Mama Manka je ‘vrhunska’, prostaška in žaljiva!”

V našem kulturnem društvu smo se odločili za malce drugačno prireditev ob kulturnem prazniku.Prejšnji teden smo jo morali odpovedati zaradi vremenskih razmer in bo zdaj to nedeljo. V nadaljevanju del vsebine iz vabil, ki smo jih posredovali v javnost, kasneje pa bom tudi dodal nekaj svojih misli na temo, ali je takšna vsebina primerna ali ne. Prav? :)

KULTURA NAJMOČNEJŠE OROŽJE
prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

nedelja, 19. februar 2012, ob 10. uri v prostorih šole na Primskovem.

V prvem delu se bodo predstavili članica in člana KŠD Prinskau s programom, nad katerim so tudi sami presenečeni. Predstavili bodo Prešerna na povsem nov in svojstven način. Višek prireditve pa bo vsekakor obisk mame Manke na Primskovem.

Mama Manka je stara 60 let. Gube na njenem obrazu ostajajo enake, pamet pa vendarle napreduje in gre s časom naprej. Tako kot napreduje Sašo Đukić, ki si je lik izmislil v svojih gimnazijskih letih. Mama Manka je vsem dobra znanka, energije ji ne zmanjka, je jezikava in brez prestanka – vse to naj bi bila mama Manka, znana ženička brez dlake na jeziku, ki že nekaj časa pleše in poje v ritmu funka. Poznamo jo po humornem in samosvojem pogledu na svet, pa tudi po pevskih in plesnih spretnostih, ki jih brez zadrege deli s publiko. In prav nikogar ne pusti hladnega.

Ne zamudite vrhunske prireditve, kosilo bo že počakalo doma!

Vabljeni vsi, ki imate radi kulturo. V našem društvu ne ločujemo ne po spolu, verskem prepričanju, ne po barvi kože. Torej vsi na Primskovo!

Scenarij: Luka Bregar
Igrajo: Nina Klemenčič, Luka Bregar, Rudi Bregar, Jože Černe
Gost(ja): mama Manka (Sašo Djukić)
Tehnična izvedba: Jože Černe, Žiga Smrekar, Sanja Žapčič

Vstopnine ni, bomo pa veseli vsakršnega prostovoljnega prispevka.

In potem na poslano e-sporočilo dobimo odgovor:

HVALA, NE! Zaradi “vrhunskega” gosta. Ne vem, kaj kulturnega lahko mladenič prikaže s svojim prostaškim in žaljivim nastopom.
Se z veseljem vidimo kdaj drugič! Lp, Majda

Kultura je zelo širok pojem in dokler ne bomo razumeli, da je umetnost raztegljiva v vse smeri in dokler ne bomo tolerantni, da so okusi in usmeritve različne, dotlej me ne bo čudilo, da ljudje razmišljajo v tej smeri (z vsem spoštovanjem do različnih misli) in ne smem biti presenečen, da se ukinja ministrstvo za kulturo. Vesel sem, da sem se štiri leta učil Prešerna v gimnaziji. Če bi ga ljudje globlje spoznali, bi videli, da Prešeren ni samo Zdravljica ali pa Povodni mož ali pa O, vrba. Tudi Prešeren je bil kdaj pa kdaj »vrhunski«, prostaški, žaljiv, … Ah, kaj bi se obremenjevali zaradi tega.

Naj povem, da smo se ravno zaradi ozkosti ljudi odločili za takšen koncept prireditve. Zdaj vidim, da prav, ker je in bo odziv. Sicer pa vedno pravim tistim, ki pametujejo: Povej mi, kaj je zate kultura? In potem zelo zgovoren molk!

Mi vi znate odgovoriti na vprašanje: KAJ JE KULTURA? :)

Objavljeno februarja 2012.

Dodaj odgovor